Mandle – elixír pre telo i dušu

Niektoré maškrty sú nielen sladké, ale aj zdravé. Mandle sa nazývajú kráľovnou orechov, nakoľko spomedzi všetkých orechov predstavujú dennú dávku vitamínu E, sú bohaté na vitamíny, minerály, vlákniny, bielkoviny, zinok, železo, vápnik, selén, horčík, fosfor, omega 6 kyseliny a mnoho ďalších dôležitých látok. Ide o plod stromu – mandľa obyčajná. Plody sa ukrývajú v škrupine, tvar škrupiny je podlhovastý. Výživová hodnota mandlí je 570 kcal na 100 g. Obsahujú 58,1 % tukov, 15,2 % vlákniny, 18,7 % proteínov, 2,3 %  sacharidov, 5,7  % vody.

Štúdia dokazujú,  že prídavok mandlí v strave nielen zvyšuje príjem výživných látok, ale urobí to bez zbytočného prírastku na hmotnosti. Medzi ďalšie pozitívne účinky mandlí patrí: odkysľujú organizmus, zasýtia na dlhšiu dobu, eliminujú rapídne zmeny glykemického indexu, podporujú funkciu mozgu a sústredovosť.

mandula

facebooktwittergoogle_plusmailby feather